We vieren op zaterdag 21 april in het Trefpunt, Kerkweg 21 te Maarssen van 10:00 tot 16:00 uur dat in 1982 de allereerste Commodore 64 op de markt kwam. Het is nog steeds de best verkochte homecomputer aller tijden (+/- 22 miljoen stuks). Bijzonder is ook dat deze machine de eerste homecomputer was met een audio-chip; de zogenaamde SID-chip. Het speciale geluid van deze chip heeft nog steeds veel aanhangers die dit gebruiken in hun muziekcreaties. We hebben op onze tentoonstelling twee C64’s staan met de pas uitgebrachte Prophet 64 (cartridge met muziek software) en één van deze machines is uitgerust met een dubbele SID chip! Verder is er een keyboard aangesloten aan een C64, zijn de Sound Expander en de Music Maker te zien. Ook is er een C64 die knikkers legt op een knikkerbaan en een C64 die allerlei patronen maakt op een bord vol met rode ledjes.
Wat is er nog meer te zien…….
De PET 64.
Dit is een Commodore 64 in de behuizing van de CBM 4000-Serie en werd in 1982 onder de naam CBM 4064 op de markt gebracht. De bedoeling was om deze computer vooral op scholen in te zetten en daardoor kreeg de machine al snel de bijnaam “Teacher's PET”. De prijs werd daarom laag gehouden en er zijn zelfs geruchten dat binnen de garantietermijn ingenomen C64 computers omgebouwd werden om daarna als PET 64 weer op de markt gebracht te worden!
Quick Shot Robotarm.
Deze bijzondere en kwalitatief zeer goede robotarm wordt gevoed door vier zware batterijen en moet door middel van een cartridge en software worden aangestuurd door de C64. Er zijn flink wat leuke hulpstukken bij waaronder bijvoorbeeld een grijphand en een magneet. De besturing gaat door middel van twee (Suzo arcade) joysticks.
Max machine.
De Max is de Japanse versie van de C64 en ziet er compleet anders uit. Helaas was het toetsenbord bijna niet te gebruiken en was de Max eigenlijk alleen geschikt als spelcomputer net zoals de C64GS. Ook de zeldzame GS hebben we staan, deze werd vooral in Engeland verkocht en is een C64 in een dichte behuizing waar alleen een spelcartridge in kan. De Drean varianten die we tentoonstellen zijn C64 versies die gemaakt zijn in Argentinië. Dit in verband met de hoge import belastingen. Ook hebben we nog een Japanse en Australische variant van de C64 op onze tentoonstelling.
De C65.
Een van de meest bijzondere verzamelstukken in de Commodore wereld is de Commodore 65, ook wel C64DX genoemd. De opvolger van de C64 is nooit officieel op de markt gekomen en er zijn er naar schatting 50 tot 200 van gemaakt. Geen enkele is helemaal 100% compleet en wij hebben serienummer 000081 op de tentoonstelling staan.
De Gouden C64.
Dit zijn een in kleine serie (200 stuks) uitgegeven C64’s in goudkleur op een maquette ter ere van 1 miljoen verkochte C64’s in Duitsland. Er zijn er laatst een paar per opbod verkocht op Ebay en de prijs bedraagt momenteel zo tussen de 3500 en 4000 euro voor een gaaf exemplaar! Wij hebben de Gouden C64 serienummer 1.000.037 op onze tentoonstelling staan.
C64 Cartridges.
Er zijn honderden diverse cartridges voor de C64 op de markt gebracht. Wij laten op 21 april een aantal bijzondere werkend aan u zien. Zo is er de Magic Voice Speech Module waarmee de C64 allerlei woorden kan “zeggen†en de Final Chesscard. Probeer maar eens van de C64 te winnen, ik voorspel u dat dit niet gaat lukken! Ook bijzondere game cartridges, de CP/M cartridge, powerpad en koalapad zijn allen te zien.
Demo’s.
We zullen de hele dag door de mooiste Commodore 64 demo’s vertonen met een beamer op een groot scherm. Onvoorstelbaar om te zien wat er gemaakt kan worden op een computer met zo weinig geheugen. De meeste demo’s worden gemaakt in machinetaal en met de meest gehaaide trucs om alles uit de computer te kunnen persen.
Natuurlijk is dit nog niet alles en zullen er ook nog diverse bezoekers langskomen met bijzondere verzamelobjecten. Dit is dus een unieke kans om al deze bijzondere verzamelobjecten nog eens een keertje bij elkaar te zien. Dus kom kijken op zaterdag 21 april in het Trefpunt, Kerkweg 21 te Maarssen.
Kijk ook maar eens op onze website: http://commodore-gg.hobby.nl/